Fleece sjaal

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.
Een sjaal, meervoudige sjaals, is een stuk stof dat om de nek of het hoofd wordt
gedragen voor warmte, bescherming tegen de zon, netheid, mode of religieuze redenen. Ze kunnen worden gemaakt in verschillende materialen zoals wol, linnen of katoen. Het is een veelvoorkomend type nekkleding.
Klik hier om online te bestellen: Fleece sjaal
Het beeld van Ashurnasirpal II uit de 9e eeuw voor Christus is voorzien van een sjaal van de keizer. In het oude Rome werd het kledingstuk gebruikt om schoon te houden in plaats van warm. Het werd een focale of sudarium genoemd (sudarium van het Latijn voor "zweetdoek"), en werd gebruikt om het zweet van de nek en het gezicht af te vegen bij warm weer. Oorspronkelijk werden ze door mannen om hun nek gedragen of aan hun riem vastgebonden.

Historici geloven dat tijdens het bewind van de Chinese keizer Cheng sjaals van stof werden gebruikt om officieren of de rang van Chinese krijgers te identificeren.

In latere tijden werden ook sjaals gedragen door soldaten van alle rangen in Kroatiƫ rond de 17e eeuw. Het enige verschil in de sjaals van de soldaten dat een verschil in rang aanwees was dat de officieren zijden sjaals hadden terwijl de andere rangen werden uitgegeven met katoenen sjaals. Sommige van de Kroatische soldaten dienden als huurlingen bij de Franse strijdkrachten. De herensjaals werden soms aangeduid als "cravats" (van het Franse cravate, wat "Kroatische" betekent), en waren de voorloper van de stropdas.

De sjaal werd in het begin van de 19e eeuw een echt modeaccessoire voor zowel mannen als vrouwen. In het midden van de 20e eeuw werd de sjaal een van de meest essentiƫle] en veelzijdige kledingaccessoires voor zowel mannen als vrouwen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *